Cum să începi un proiect de afiliere?

Numeroase persoane descoperă marketing-ul afiliat, sunt la început, nu au prea multe cunoștințe, și nu știu de unde să înceapă pentru a face bani din asta. Dacă e și cazul tău, atunci sper ca sugestiile de mai jos, pe care le aplic eu înainte să lansez un nou proiect, să te ajute și pe tine să ai un start bun în afiliere.

Înainte de a începe, vreau să menționez că afilierea nu este o metodă rapidă de îmbogățire peste noapte sau cum prezintă unii așa-ziși afiliați că totul e lux și opulență. Afilierea presupune muncă constantă, efort și multă perseverență din partea ta.

Dacă chiar îți dorești să câștigi un venit suplimentar din afiliere, sau chiar să devină jobul tău full-time, atunci te invit să citești în continuare articolul, pentru a ști cum să începi un proiect de afiliere de la 0.

Sugestiile de mai jos pleacă de la premisa că deja ești familiarizat cât de cât cu hosting, WordPress și plugin-urile esențiale de care ai nevoie.

Tipul de proiect și nișa acestuia

Primul lucru pe care trebuie să-l ai în vedere este tipul de proiect de afiliere pe care vrei să-l faci.

Vrei să faci un site de review-uri, o platformă de coduri de reducere sau un agregator de produse? Stabilește pentru început ce tip de proiect ți se potrivește cel mai bine.

Cel mai simplu cu care poți începe, și pe care-l recomand, este un blog pe care să redactezi articole potrivite pentru afiliere. Blog-ul se poate face foarte ușor și cu costuri minime.

După ce ai ales tipul de proiect, e timpul să alegi nișa, sau despre ce anume vei scrie pe site. Te pricepi la fashion, gadget-uri, jucarii sau cosmetice? Stabilește categoria pe care o stăpânești cel mai bine, de care care ești pasionat/ă și pe care vei putea putea publica cu ușurință articole.

Plan de acțiune

Nu pleca la drum fără să stabilești un plan de acțiune, mai exact ce anume dorești să faci pe site-ul tău, despre ce anume vei scrie sau cum să arate acesta.

Proiect Site de review-uri

Pentru site-ul meu de review-uri am încercat de la bun început să notez ce aș dori să implementez pe el, și apoi să le iau pas cu pas până când îmi ating obiectivul.

Planul de acțiune nu trebuie să fie complicat, ci să-ți dea o direcție clară pentru proiectul tău.

În alcătuirea strategiei tale poți chiar să te inspiri din site-urie altor afiliați pe care le găsești pe Google, fie să-i imiți, fie să vii cu o idee mai bună, cu ceva în plus față de aceștia.

Partea tehnică

Nume de domeniu și hosting

După ce ai ales tipul de proiect și ți-ai făcut o strategie e timpul să începi să lucrezi la partea tehnică a site-ului tău.

Mai întâi gândește-te la un nume de domeniu. Dacă ai de gând să promovezi mai multe categorii de produse, nu alege un nume de domeniu care să-ți restrângă activitatea. (ex. masinaspalat.ro). Mai potrivit în cazul acestu exemplu, dacă vrei să vorbești despre electrocasnice și gadget-uri ar fii ceva de genul: electrocasa.ro.

Alege un nume de domeniu care să-ți permită să abordezi orice nișă, dacă nu îți va plăcea nișa cu care ai început. Pentru idei de nume de domeniu, eu folosesc Namelix, care-mi oferă sugestii de nume. Trebuie să introduci doar câteva cuvinte cheie, să alegi numărul de caractere și el îți va da sugestii relevante.

Numele de domeniu îl vei achiziționa de unde îți vei lua și serviciile de hosting, locul undeva va fii găzduit site-ul tău.

Dacă nu ai certitudinea că te vei ține de proiect, îți recomand pentru început să-ți cumperi hosting doar pe 3 sau 6 luni până vei vedea cum progresezi cu proiectul. Ulterior poți prelungi această perioadă.

Recomand serviciile de hosting de la Hosterion sau Chroot. Consider că sunt cele mai bune servicii de hosting din România.

WordPress, temă și plugin-uri

După ce ai cumpărat hosting și domeniul, trebuie să instalezi din cPanel WordPress, care va fi locul de unde vei administra viitorul tău site.

În secțiunea tools, găsești temele și aplicațiile pe care le recomand și pe care le folosesc pentru a-mi realiza proiectele de afiliere.

După ce ai instalat tema, trebuie să instalezi și plugin-urile esențiale pentru ca site-ul tău să funcționeze perfect. Recomand următoarele plugin-uri:

  • Wordfence – pentru securitate
  • Updraft Plus – pentru backup
  • Rank Math – pentru partea de SEO, sitemap etc.
  • Antispam Bee – pentru a opri spam-ul din comentarii
  • GreenShift – builder pentru site bazat pe Gutenberg
  • W3 Total Cache – pentru cache și optimizarea site-ului

Google Analytics și Google Search Console

E nevoie să adaugi în site-ul tău Google Analytics (GA) pentru a vedea mai multe informații despre modul cum îți este accesat site-ul, statistici despre trafic, de unde îți este accesat site-ul, de pe ce dispozitiv etc.

Iar Google Search Console (GSC) te va ajuta să vezi modul cum este indexat site-ul tău de către Google, care pagini sunt indexate și care nu. Toti aici vei vedea numărul de click-uri pe site-ul tău în rezultatele căutărilor, precum și numărul de afișări.

Aspect și conținut

De multe ori eu mă concentram foarte mult la aspect, și pierdeam zile întregi ca să fie perfect. Nu face și tu asta!

Cu timpul am învățat că la început cel mai important e să te concentrezi la conținut (articolele pe care le scrii) și mai încolo la design-ul site-ului.

Concentreză-ți toate eforturile pentru scrierea cât mai multor articole, sau plătește pe cineva să scrie pentru tine. Apoi pe parcurs vei putea și să faci design-ul cum îți place ție. But content first!

Paginile principale care să le ai pe site:

  • Pagina acasă – deobicei e pagina care afișează articolele sau o pagină creată de tine
  • Paginile Politică de confidențialitate și Politică cookie-uri
  • Pagina despre – în care să explici în câteva cuvinte care este scopul proiectului tău și cum îi va ajuta pe utilizatori
  • Pagina de contact – aici poți include un formular de contac, o simplă adresă de e-mail și legături la paginile de pe rețelele sociale pe care le vei folosi pentru site-ul tău
  • Categoriile de articole – deși nu intră la pagini, trebuie să stabilești o ordine logică a categoriilor în care vei organiza articolele (ex. Electronice > Smartphone-uri)

De unde poți învăța mai multe despre marketing-ul afiliat

Mai jos îți recomand sursele de informare de unde poți învăța din România:

În plus nu trebuie să ratezi webinar-ul gratuit susținut de Dragoș Bunea, un afiliat cu foarte multă experiență, din data de 25 ianuarie, ora 20:00. Mai multe informații despre acesta găseși aici.

Webinar Dragos Bunea

Imagine articol: Image by Freepik

Distribuie

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

3 comentarii

    • Am găsit un înlocuitor mai bun pentru clasicul Akismet și sunt mulțumit cu Antispam Bee.
      Despre Jetpack am citit mai multe articole din afară și majoritatea spuneau că îngreunează site-ul. Statisticile de care am nevoie le iau din GA și GSC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *