Marketing AfiliatMarketing

Proiect de afiliere – Site de review-uri #2

Acest articol este un update al proiectului de afiliere pe care l-am lansat în urmă cu o lună, un site de review-uri. Atunci aveam publicate pe site 5 articole de tip review de produs individual. În continuare voi explica ce am realizat în ultima lună, dar și ce nu am reușit să realizez. Consider că nu trebuie expuse doar aspectele pozitive, deoarece afiliații pot învăța și din lucrurile mai puțin bune și astfel să nu aibă așteptări nerealiste când încep un proiect pentru marketing afiliat. Acestea fiind spuse…

Conținut

  • am publicat alte 5 review-uri de produse
  • am publicat un articol de tipul „cel mai bun…”

Pentru cele 5 articole de review am colaborat și cu cei 2 content writeri, dar am scris și eu. Costurile pentru articole au fost de aproximativ 70 lei.

Pentru articolul „cel mai bun…” m-am folosit în mare parte de ChatGPT și Bard. Apoi am modificat textul și am adăugat unele lucruri din experiența personală. Lista de produse pentru articol am selectat-o pe baza numărului de review-uri și a popularității produselor (cele mai cumpărate).

În prezent sunt pe site în total 11 articole publicate.

Tot pe partea de conținut m-am folosit de uneltele AI pentru a crea descrieri optimizate SEO pentru categoriile de articole, editând apoi și aceste descrieri.

Imagini produse

În strânsă legătură cu partea de conținut e și realizarea imaginilor de produse pe care le folosesc sau pe care urmează să le achiziționez.

Nu folosesc vreo cameră performantă de la Sony sau Canon pentru realizarea imaginilor. Mă folosesc de telefonul personal, Samsung Galaxy S23+, și încerc să-i descopăr funcțiile pentru a realiza imagini cât mai calitative.

Am discutat și cu cineva priceput în arta fotografiei și mi-a recomandat să fiu atent la lumină. Motiv pentru care mi-am luat pentru moment un ring light pentru aceasta. E posibil în viitor să achiziționez și un softbox pentru o mai bună luminozitate și pentru a ascunde umbrele din spatele produselor.

Trafic

Am rămas impresionat că în nicio lună de la lansare, Google a indexat aproape tot ce am pe site, și chiar am și început să am trafic. Încă nu am descoperit de ce blogul personal are indexate doar 2 pagini, și în GSC nu am nicio eroare sau altceva. Indexarea Google e un mister și depinde de la un site la altul… Rămâne de văzut.

Performanta GSC

Nu m-am așteptat atât de repede, dar se pare că Google mi-a afișat site-ul în Google Discovery și mi-a adus mai mult trafic de acolo decât din organic.

Astfel sunt un total de 77 click-uri, 1271 de afișări și un CTR mediu de 7%.

Iar mai jos este traficul din Google Analytics.

Trafic Google Analytics

Comisioane și campanii

  • 1 comision organic de 2 lei 🥳
  • 7 comisioane printr-o campanie Google Ads

Comisionul organic a fost înainte cu ceva zile de a porni campania. Am rulat apoi o campanie de maximizare a click-urilor pentru articolul „cel mai bun…” timp de câteva zile.

Campanie Google Ads

Costuri: 582 lei

Valoare comisioane (nu sunt aprobate): 365,10 lei

Deși am avut un CTR destul de mare pe campanie de 23,76% și un număr așa mare de click-uri, nu am reușit să echilibrez balanța cheltuieli/valoare comisioane.

Cel mai probabil voi achiziționa în viitor scriptul de import al conversiilor din 2Performant și Profitshare, realizat de Ciprian. Momentan folosesc doar pe cel pentru 2Performant.

Coduri Reducere

Am reușit să implementez pe site și o rubrică pentru coduri de reducere cu ajutorul unui plugin WordPress. Aici încă mai am de lucrat, și să-mi fac timp să actualizez lista. Voi încărca doar codurile pentru cele mai căutate magazine din Google Keyword Planner pentru a nu-mi consuma prea mult timp cu o mulțime de magazine.

Coduri Reducere Recenzino

Ce nu am reușit să realizez și ce îmi propun să îmbunătățesc

Pe partea cu realizarea de conținut încă mai am de făcut multe îmbunătățiri. Nu am reușit să realizez cât conținut mi-am propus. Poate e și mai dificil deoarece nu mă simt atras de scris și poate sunt și afiliați care se află în situația mea. Dacă te ocupi singur de proiect, uneori chiar și cu ChatGPT poate fii o provocare.

De asemenea de foarte multe ori mă confrunt cu starea de procrastinare sau lipsa de motivație despre care am auzit și în rândul altor afiliați. În cazul meu, această stare nu are legătură cu partea fiziologică sau pentru că aș fii „leneș”. Dorința de a face e foarte mare în cazul meu pentru că afilierea e singura pasiune la care nu pot renunța. Mai degrabă tind să observ că procrastinarea e din cauze psihologice sau uneori lipsa de timp.

Am citit multe articole și sfaturi despre cum se poate controla această stare și vreau să mă străduiesc să țin cont de ele. Câteva sfaturi spuneau printre altele:

Prioritizarea task-urilor – pentru asta mă gândesc să folosesc o aplicație To do list în care să-mi notez obiective concrete. De exemplu m-am gândit să realizez cel puțin 2 articole mai mari pe săptămână și să împart conținutul acestora pe mai multe zile. Și printre ele să includ articole mai scurte pentru review-uri de produse care nu iau așa mult timp. Am observat și la locul de muncă, că dacă știu ce am de făcut în mod concret, mă pot concentra mai bine la muncă. La fel și cu afilierea, dacă ai o listă cu sarcinile zilnice (oricât de mici ar fii) ești mai motivat să lucrezi pas cu pas la proiectul tău.

Tot legat de prioritizare e faptul de a face mai întâi sarcinile mai grele sau de cele care îți e cel mai groază să te apuci și la final cele mai ușoare.

Eliminarea distragerilor – aici include oprirea notificărilor pe telefon, punerea telefonului în altă cameră și evitarea faptului de a pierde timp pe rețelele sociale care sunt cea mai mare distragere. O idee pe care mă gândesc să o aplic mai mult e faptul de a închide toate tab-urile de care nu am nevoie. Așa am văzut că mă pot concentra mult mai bine la ce am de făcut.

Sper ca aceste informații să vă fie utile și să vă motiveze să perseverați, să fiți realiști cu privire la proiectele de afiliere pe care vi le propuneți.

Afilierea e frumoasă și chiar se poate facea din ea un job full-time. Trebuie doar consecvență, răbadare și multă hotărâre de a progresa. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button